Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Brandweeroffensief in Hoorn voor meer bewustwording

Veiligere gebouwen

Op 13 juli stroomde de binnenstad van Hoorn vol met brandweerwagens. Brandweerlieden controleerden winkels, gaven voorlichting aan het publiek en verplaatsten marktkramen: een offensief om winkeliers en inwoners meer bewust te maken van hun eigen (brand)veiligheid.

Paraat staan én voorlichting geven

“Het doel van dit offensief is om als brandweer meer op de voorgrond te treden. We staan 24/7 paraat en laten op deze manier meer ons gezicht zien: wat mij betreft een win-winsituatie”, aldus Rein Hulst, teamcommandant West-Friesland. Zes brandweerlieden die op 13 juli de hele dag paraat stonden, trokken samen met drie extra brandweerlieden de binnenstad van Hoorn in.

Voor winkeliers en inwoners

Rein legt uit dat het offensief voor zowel winkeliers als inwoners is die in de binnenstad werken, wonen en winkelen. “We doen controles in winkels, op onder meer blusmiddelen en de bruikbaarheid van nooduitgangen. Vaak is het geen onwil, maar toch realiseren veel mensen zich niet dat je geen dozen voor een nooddeur moet zetten. Er waren er zelfs een paar op slot. Ook spreken we het publiek aan, vertellen wat mensen kunnen doen aan hun eigen veiligheid. Het percentage huizen waar rookmelders zijn aangebracht is ook in Hoorn 60 tot 70 procent. Dat kan meer, de meeste slachtoffers vallen tenslotte door rook.’’

Marktkraam verplaatsen

Maar ook de markt werd niet over het hoofd gezien! Zo bleek de kraam van ‘De Makrelenman’ op een brandkraanput te staan. De brandweerlieden hebben hem daarom geholpen zijn kraam een paar meter te verplaatsen, zoals op de foto hieronder te zien is. “Mensen doen het niet expres”, zegt Rein. Dit is daarom een goede actie om meer bewustwording te creëren bij mensen.

Voor herhaling vatbaar

Aan het einde van de dag hadden de brandweerlieden vijftien winkels gecontroleerd en ontzettend veel mensen gesproken. De brandweerlieden ontvingen veel positieve reacties, maar waren zelf ook enthousiast. “Deze actie geeft een goede energie binnen de brandweer”, vertelt Rein. “We gaan iedere maand zo’n actie organiseren.” Er zijn daartoe genoeg thema’s en ideeën voor in alle gemeenten in West-Friesland. Wie weet komt de brandweer binnenkort langs in jouw gemeente! 

Foto: Marcel Rob