Skip to main content

Deze website functioneert optimaal wanneer u instemt met het gebruik van cookies. Wanneer de toestemming verleend wordt is het onder andere mogelijk om de YouTube-video's op deze site te bekijken.
Hier lees je meer over in onze cookieverklaring.

Brandweer voorkomt overslag naar transformatorhuis

Basis op orde
Brandweer voorkomt overslag naar transformatorhuis

In de avond van 10 februari 2020 werd de brandweer opgeroepen voor een brand op het bedrijventerrein Witte Paal in Schagen. Hierbij gingen de panden van zowel rijwielhandel Bike Totaal Boersen als keukenbedrijf Van Slageren Keukens & Interieur verloren. De harde storm van die avond blies de vonkenregen en rookwolken vanaf de brandende panden in de richting van een transformatorhuis van energieleverancier Liander. Het transformatorhuis is een belangrijk verdeelstation voor Schagen en omgeving en ligt vlakbij de rijwielhandel. Als dit in brand was gevlogen, had heel Schagen en een deel van de omgeving urenlang zonder stroom gezeten.

Na het overzien van de situatie heeft de brandweer meteen speciale blusschermen geplaatst tussen de plaats van de brand en het verdeelstation van Liander en de nabijgelegen Gamma bouwmarkt. Voordat geblust kon worden, moesten de specialisten van Liander eerst een dikke stroomkabel opgraven om de elektriciteit om te leiden. De brandweer begon daarna zo snel als mogelijk met blussen en heeft daarbij meteen een hoogwerker ingezet. Rond middernacht was het gevaar voor overslag geweken.

Inzet hoogwerker en blusschermen

De hoogwerker speelde tijdens de brand een belangrijke rol bij het nathouden en veiligstellen van het transformatorhuis. Ook dankzij de inzet van de blusschermen is het vuur niet overgeslagen. Liander is de betrokken brandweerkorpsen dan ook ontzettend dankbaar dat het transformatorhuis gespaard is gebleven.

Foto: Mediahuis