Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Asbest bij GRIP 2 brand in Alkmaar

Samenwerking tijdens crisis

Op 12 augustus 2017 woedde een zeer grote brand op een bedrijventerrein aan de Madame Curiestraat in Alkmaar. Hier is asbest bij vrijgekomen. Korpsen uit heel Noord-Holland Noord rukten uit om de vuurzee te bestrijden.

Meerdere loodsen in brand

Meerdere loodsen stonden in brand, waardoor sprake was van veel rook die richting Oudorp trok. Daarom is een NL-alert verstuurd waarin omwonenden werden geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten. In een straal van 50 meter rond de brand is asbest gevonden. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.

Steun van stafsectie brandweer

De stafsectie brandweer ondersteunde de mannen en vrouwen in het veld vanuit het hoofdkantoor van de veiligheidsregio in Alkmaar-Noord. Zij wordt opgeroepen bij GRIP 2-situaties zoals deze brand, maar ook bij bijvoorbeeld natuurrampen of compagniebranden. De stafsectie zorgt onder andere voor verbinding tussen het veld en de meldkamer, organiseert samen met de botteliers in Alkmaar voor logistieke middelen, zorgt voor kranen en diesel en organiseert ook (interregionale) aflossing. Zo kwam bij deze brand een leider CoPI uit de regio Zaanstreek-Waterland ter plaatse om de leider uit onze regio af te lossen.

Lange inzet

Het was een lange inzet. Nadat de brandweer dacht het vuur onder controle te hebben, laaide het rond 3.00 uur ‘s nachts toch weer op. Er zijn sloopkranen ingezet en rond 11.00 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. De brandweer is nog enkele uren bezig geweest met nablussen. Wat achterbleef is een grote ravage…

Foto's: Maurice Amoureus