Deze website functioneert optimaal als je instemt met het gebruik van tracking cookies. Als je hier toestemming voor geeft, kun je ook de YouTube-video’s bekijken die op deze website worden getoond.
Je leest hier meer over in onze cookieverklaring.

Als de geur van brand nog in de wijk hangt

Veiliger leven

Als het geluid van sirenes net is weggestorven en de geur van brand nog in de wijk hangt, staan buurtbewoners het meest open voor boodschappen over brandpreventie. Daarom organiseert de veiligheidsregio wijkvoorlichtingen na brand.

De vaste formule: de leidinggevende van de brandweer die ter plekke was, de bevelvoerder, vertelt hoe de brand is aangepakt. De coördinator brandveilig leven neemt vervolgens het stokje over, en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om brand te voorkomen.

“Vooraf hebben we afgesproken hoe we het zouden doen: heldere taal, geen jargon, antwoorden waar het kan en niet speculeren”, vertelt coördinator brandveilig leven Patrick van Deursen. “We wisten bijvoorbeeld vrij zeker dat mensen zouden vragen naar de oorzaak van de brand. Maar die was nog onbekend. Dat is dan ook precies wat we daarover zeggen. Niet meer, niet minder.”

Patrick houdt het zo interactief mogelijk. “Ik stel vragen. Hoe verlaat je de woning? Is er een vluchtplan? Een vaste plaats voor de deursleutel? Ik vertel over de brandweerdriehoek, leg uit dat de rookmelder zo belangrijk is omdat je niets ruikt in je slaap. Ik laat een filmpje zien waarin een klein brandje in een huiskamer zich in drie minuten ontwikkelt tot een uitslaande brand. En dan zeg ik: wij zijn er binnen zes tot acht minuten. Daarvoor ben je op jezelf aangewezen. Veel mensen wisten niet wat ze hoorden. Ze waren blij met de informatie. Dat lieten ze na afloop ook weten. Dat is mooi.”